INDEPENDENT 

CURATOR/CONSULTANT

Als onafhankelijk curator en kunstenaar werkt PIERRE MUYLLE met een brede waaier van verschillende kunstenaars in zeer uiteenlopende contexten.

Vanuit een lange ervaring op het gebied van Art Brut en rijke samenwerkingen met kunstenaars met een verstandelijke beperking en de ateliers waarin zij vaak werken, heeft hij een internationale expertise opgebouwd.

Latest project

TAGELDIMDE/MIDDLEGATE  (Geel, Belgium)
17.09 —17.12.2023

Manuela Sagona (IT)

De tentoonstelling TAGELDIMDE/MIDDLEGATE is een innovatieve kunstervaring die zich richt op het doorbreken van conventionele categorieën en vooroordelen. De tentoonstelling is niet alleen een eerbetoon aan de eerste editie van Middlegate, maar dient ook als een 'ouverture' naar toekomstige mogelijkheden. Bezoekers worden uitgedaagd om voorbij vaste categorieën te kijken en denken.

Als curator maakt Pierre Muylle tentoonstellingen als Tageldime/Middlegate in Geel, the Crip School in Kortrijk, who wants to dance with me in Gent of het nieuwe geniaal in Mechelen. Maar hij werkt voor kunstenaars als Dirk Braeckman of Berlinde De Bruyckere om voor hen bepaalde projecten op te volgen en begeleidt opdrachtgevers bij het toekennen en realiseren van kunstopdrachten * in de openbare ruimte of bij grote architectuuropdrachten.

Sinds 2023 is hij coördinator van het Brugs Cultuur overleg (BCO) waar hij het culturele veld  een stem geeft en gezamenlijke acties ontwikkelt. Tenslotte creëert Pierre als curator ook nieuwe producties die het midden houden tussen performance, theater en tentoonstelling. Eerder met de twee versies van Zaher maar ook en nu met CRUDO slaat hij de armen in mekaar met Lisi Estaras en Klaus Compagnie.

*{kunstbemiddeling}

Bij kunstopdrachten worden de opdrachtgevers (overheden of organisaties) geconfronteerd met een boeiende uitdaging waar ze vaak geen ervaring mee hebben. Als kunstbemiddelaar onderzoekt Pierre Muylle de context van de opdracht om tot een nieuwe opdrachtformulering te komen. Daarmee gaat hij op zoek naar de juiste kunstenaar om die dan samen met de opdrachtgevers te begeleiden tot aan de realisatie van het werk.

Experience

Curator
2022

Independent
curator/ consultant

2017 — …

Wit.h Kortrijk

Cultuur functionaris
2019 — 2022

Gevangenis Brugge

Curator
2005 — 2010

Coördinator Wijk up
2003 — 2005

Programma medewerker 2001 — 2003

Madmusée, Liège

Director
2010 — 2016

S.M.A.K. Gent

Brugge Plus vzw

Brugge 2002, culturele hoofdstad van Europa