THE CRIP SCHOOL 

Tijdens het almost summer festival van Buda Kunstencentrum in Kortrijk vierde VZW WIT.H haar 20ste verjaardag met “the crip school”. Ze kozen toen om kunstenaars uit te nodigen deel uit te maken van een collectieve leeromgeving, een school. Vanuit hun eigen artistieke positie en praktijk werden ze uitgedaagd om CRIP mee vorm te geven. Een school vertrekt enerzijds vanuit de praktijk, leren door te doen. Maar anderzijds biedt een school de mogelijkheid om een stap achteruit te zetten en te bevragen, te theoretiseren, te leren, te communiceren, door te denken.

10 — 17.06.2023
vzw wit.h i.s.m. Buda Kunstencentrum

Wit.h draagt de Crip kunst de toekomst in. In regie van Myriam Van Imschoot, Pol Coussement, Kwint Manshoven en Messieurs Delmotte presenteren diverse vrijwilligers topwerken uit de collecties van Museum Dr. Guislain Gent, Art et Marges Brussel en Trinkhall Liège. Een bewegende expo!

Crip is de verkorte, informele term voor cripple. Het is de trotse geuzennaam voor al wie afwijkt van het normale, het gepaste, het herkenbare.”

Foto’s: Muriel Thies

In de Crip Studio zijn kunstenaarscollectieven en wetenschappers in residentie om samen te werken aan het Crip Manifest van de toekomst.

Met Dirk Zoete, Dirk Geffers, Mauritz Verlinden, Dijf Sanders, Nanou Vandecruys, Julia Krause-Harder, Irène Gérard, Michiel De Jaeger, Honoré d’O, Ellen Schroven, S.P.A.C.E., Frédéric Deschamps en Jan Laute.

Beeldend kunstenaar en performer Honoré d’O speelt een meesterlijk spel met toeval. Werkelijkheid en Crip kunst lopen naadloos in elkaar over. Laat je elke dag om 18:00 verrassen door een artistieke (inter)actie.

De positie en identiteit van ‘het crip zijn’ krijgt gestalte in een happening. Tijdens een Crip Visit in Budatoren word je meegenomen doorheen een beeldend parcours met al de werken uit de Crip Studio. Ook het Crip Manifest van de toekomst wordt voorgesteld.

Manifest met Dieter De Vlieghere, Leni Van Goidsenhoven, Piet Devos en Hildegard De Vuyst, Klaus Compagnie en Topo Copy.